Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Estlandse mini-onderneming wint JA Europe wedstrijd

17 jul 2017 - 15.47u.

Op dinsdag 11 en woensdag 12 juli vond de 28ste editie van de 'JA Europe Competition of the Year 2017', een wedstrijd voor miniondernemingen van jongeren tussen 15 en 18 jaar, plaats in Brussel. Maar liefst 250 deelnemers uit 36 landen namen deel aan de Europese competitie waarvan het vierledige team uit Estland uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Hun mini-onderneming “Festera” richt zich op bioboxes voor een ecologische afvalverwerking. Ook de twee Belgische landsdelen waren vertegenwoordigd, maar beide teams konden helaas de top 3 niet bereiken.

'Junior Achievement Europe company of the year'

De JA Europe company of the Year Award is een initiatief  van JA Europe, waarvan de Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) stichtend lid is. Het doel van JA Europe is om jongeren over heel Europa ervaring te laten opdoen in de ondernemingswereld om de kans op slagen van hun toekomstige projecten te stimuleren. Dat dit jaar de JA Europe Company of the Year Competition (COYC) in Brussel plaats vond, is geen toeval. Het is dit jaar namelijk de 40ste verjaardag van de Belgische Junior Achievement-voortrekkers Vlajo en de Waalse tegenhanger LJE (Les Jeunes Entreprises). Naast deze wedstrijd organiseert JA Europe jaarlijks nog veel andere initiatieven.

Festera

Dat Festera uit Estland met de Award naar huis mag keren, heeft alles te maken met hun ondernemingskwaliteiten. Volgens juryvoorzitter Nikolaas Tahon heeft het team veel potentieel en heeft hun product veel impact op de eindgebruiker, is het kostenbesparend en goed voor het milieu. Het innoverende product waarmee Festera won, zijn namelijk bioboxes die huiselijk voedselafval in twee maanden omzetten naar humuscompost. Dankzij de toevoeging van microbiologische stoffen gebeurt dit via een geurloos proces waardoor het erg gebruiksvriendelijk is.

Vlaamse trots

Behalve de hoofdprijs, werden er ook nog andere awards uitgereikt. De tweede en derde plaats waren respectievelijk voor de teams uit Zweden en Israël. Ondanks dat de Vlaamse inzending, AREA 19, net zoals de Waalse collega’s dus geen top 3 behaalde was Vlajo-directeur Peter Coenen erg trots: “Ondernemers en ondernemende medewerkers zijn essentieel voor economische groei. De juiste houding en vaardigheden kun je het beste op jonge leeftijd leren. Ik heb tijdens deze Europese finale weer mogen zien dat de drive er al bij veel jongeren inzit.”

Een uitgebreid fotoverslag van dit event kan hier bekijken!


UP