Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Dockx Group: transportbedrijf volop in beweging

29 aug 2016 - 11.39u.

“Elke ondernemer die vandaag zijn model niet in vraag wil stellen, kan het op termijn vergeten… dat is een zekerheid.” Jozef Dockx - Chairman Dockx Group

Familiebedrijf Dockx Group uit Wilrijk groeide van een klein verhuurbedrijfje uit tot een grote bedrijvengroep actief in verschillende takken van de Belgische logistiek en mobiliteit.  Aan het woord de broers Jozef en Wilfried Dockx, CEO en directeur van Dockx Group. Zij vertellen hun ondernemersverhaal:

Starten met 3000 euro

In 1976 startte ik met 3000 euro en een lening, een verhuurbedrijfje: ik kocht 2 oude vrachtwagens en 3 bestelwagens om te verhuren. Ik wou vooral transport doen zonder personeel, heel eenvoudig: ‘s morgens bestelbonnetjes invullen om de vracht- of bestelwagen mee te geven, s’ avonds komt de klant terug binnen, afrekenen, en de kous is af... Wel, dat plan is helemaal fout gelopen... We hebben vandaag 10 vennootschappen, 200 rechtstreekse werknemers plus talrijke contractors, 18 filialen en 40 miljoen omzet!

36 jaar groei

Tussen toen en vandaag zit een ondernemersverhaal van 36 jaar dat begon als mini vennootschap Dockx Verhuurbedrijf. Vandaag bestaat onze bedrijvengroep dus uit deze twee grote divisies: de eerste tak is Dockx Rental voor verhuur van vrachtwagens, bestelwagens, personen auto’s, old timers, motoren, aanhangwagens en dergelijke. De tweede tak is Dockx Logistics: dit houdt alle verhuizingen (Dockx Movers) en nationaal en internationaal transport in, maar ook 40 000m² magazijnen en warehousing.

"Het bedrijf is zo gegroeid omdat bleek dat ik pur sang een ondernemer ben en niet kan stil zitten.” Jozef Dockx - Chairman Dockx Group

Dockx Select: de consument beslist

Wat is Strategische Transformatiesteun?

Strategische Transformatiesteun (STS) wordt door het Agentschap Innoveren & Ondernemen verleend aan ondernemingen die omvangrijke investeringen en opleidingen uitvoeren in het Vlaams Gewest, financieel worden gesteund. Meer info vind je op www.vlaio.be

Zowel mobiliteit als logistiek zijn enorm in verandering. Elke ondernemer die vandaag zijn model niet in vraag wil stellen, kan het op termijn vergeten… dat is een zekerheid. We willen ons bedrijf dan ook in een nieuwe richting sturen naar de toekomst toe. Hiervoor hebben we een subsidie gekregen van Agentschap Innoveren & Ondernemen. De Strategische Transformatiesteun (STS) die we kregen heeft ons geholpen Dockx Select uit te werken - een nieuw concept en uniek in België.

Dockx Select wordt het best uitgelegd via een voorbeeld: Een van onze klanten is Ikea. Als je vandaag iets in Ikea koopt en het is niet in stock, dan krijg je een bericht dat je het kan gaan afhalen in een afhaalpunt. Al die afhaalpunten zijn van Dockx. En dan heb je de keuze: Ofwel ga je het afhalen met je eigen auto. Ofwel huur je daar een bestelwagen, want elk afhaalpunt heeft ook een verhuurfiliaal. Ofwel laat je de goederen thuis afzetten door Dockx Logistics. Ofwel laat je de goederen afzetten - zelfs op de 6de verdieping -, monteren en wordt al het afval terug meegenomen door Dockx Movers. Je kiest als klant dus eigenlijk alles zelf.

Het is allemaal een kwestie van blijven te zoeken naar wat werkt. En wie overleeft, zal de prijs binnenhalen.” Jozef Dockx - Chairman Dockx Group

Tips aan andere ondernemers

Durf innovatief zijn, doe het gewoon, blijf zoeken, anders doet iemand het in je plaats. Want het gaat heel snel - en het gaat niet stoppen!


UP