Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Claerhout Computer Engineering: Familiale bedrijfsoverdracht succesvol afgerond

11 jan 2017 - 14.38u.
Geert Claerhout

Deze West-Vlaamse ondernemer maakte er een zaak van zijn bedrijf, familie, leveranciers, klanten en niet in het minst zijn medewerkers een duurzaam langetermijn perspectief te bieden.  

Midden 2016 werd de onderneming succesvol overgedragen aan de volgende generatie.

Geert Claerhout“Als u bezorgd bent bij het uitbouwen van Uw bedrijf, dan moet u ook bezorgd zijn over het loslaten ervan, en ervoor zorgen dat uw bedrijf zonder u verder kan groeien en bloeien. Het is een proces van lange adem”,  zegt Geert Claerhout.  “Hoe eerder u met dit proces begint en uw opties onderzoekt, hoe groter de kans op een succesvolle overdracht en vlotte generatiewissel” gaat de ondernemer verder. “Op tijd beginnen zorgt ervoor dat u mentaal sterker aan de startlijn staat en het vergroot ook de kans dat uw partner, kinderen en medewerkers zich zullen kunnen vinden in het transitietraject en uiteindelijk gekozen overdrachtsscenario”.

Zelf begon Geert Claerhout samen met zijn partner Claudine De Seranno meer dan 10 jaar geleden al met de voorbereiding van hun opvolging. Vele bestuurs- en familievergaderingen later stapten twee van zijn drie kinderen mee in het bedrijf. Maar niet zomaar: de geïnteresseerde kinderen kregen geen bevoorrechte functies, en zo moesten ze de ganse onderneming van binnen en van buiten leren kennen.

“De liefde voor hun bedrijf blijft, het verlangen om de zaak mee verder te helpen groeien ook, maar de non-stop verantwoordelijkheid is er niet meer. Daarvoor zorgen nu de kinderen”.

“Niet alleen ouder worden en de aankomende generaties waren een belangrijke factor om de overdracht te organiseren. Ook mijn persoonlijke verantwoordelijkheid naar het vrijwaren van de continuïteit van onze onderneming voor de tewerkstelling van onze medewerkers en het lange termijn project bij onze klanten waren fundamentele redenen.”, gaat de ondernemer verder.

Voor het overdrachtsproces te faciliteren raadt ondernemer Geert Claerhout stellig aan om extern (onafhankelijk) advies in te winnen en dit bij verschillende opnieuw onafhankelijke bronnen.

De exitstijl die Geert Claerhout typeert is het type van de ondernemer die consequent de fakkel doorgeeft aan de volgende generatie, maar is nog wel bereid te helpen waar dat nuttig of nodig is. Hij krijgt een andere rol en blijft de grootste sympathisant van het bedrijf. Deze exitstijl is vaak kenmerkend voor familiebedrijven die goed functioneren en willen groeien.


UP