Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Beschermen van uitvindingen

21 jan 2016 - 11.07u.
Campagne beeld Copy Talks

Een uitvinding! Fantastisch! Maar dan? Als bedrijf of als uitvinder weet je misschien hoe je je uitvinding wil vermarkten, maar éénmaal je uitvinding op de markt is, kunnen ook anderen het kopiëren. Gelukkig is er de mogelijkheid voor ‘oplossingen voor technische problemen’ om deze via het patentsysteem (octrooisysteem) te beschermen. Het patentrecht is en blijft een negatief recht, maar het zorgt er tenminste voor dat je iets in je hand hebt om mogelijke copycats hun handel stop te zetten.

SeyntexVoor Lieven Smissaert van Seyntex kwam die vraag eind 2012. Seyntex had een nieuw procedé ontwikkeld dat het technisch mogelijk maakt om dimensioneel moeilijke objecten kogelwerend te maken. Met dit procedé konden zij bijvoorbeeld kragen van kogelwerende uniformen ook kogelwerend maken.
Al snel realiseerde Seyntex zich dat hoewel hun procedé innovatief was, er altijd de mogelijkheid was dat anderen exact hetzelfde zouden kunnen doen. Zeker als hun product op de markt kwam en via reverse engineering het voor een derde duidelijk werd hoe ze het konden kopiëren.

Eind 2012 kwam het idee om te kijken of ze hun vinding konden patenteren. Hiervoor contacteerden ze Centexbel om hen te helpen bij dit proces.

Op weg naar een patent

Schema SeyntexOndertussen loopt bij Seyntex een aanvraag voor een Europees patent op het uitgevonden procedé. Samen met Centexbel werd een technische analyse gemaakt van de uitvinding. Centexbel voerde een eerste nieuwigheidsonderzoek uit, waarin de oplossing van Seyntex als nieuw uit de bus kwam. Seyntex zocht dan een geschikt octrooibureau om hun patentapplicatie te verbeteren.

 

Kom meer te weten op Copy Talks

Heeft u een gelijkaardig traject in gedachten of smaakt dit naar meer? Kom dan gerust langs op Copy Talks op 26 april 2016 in Antwerpen en bezoek o.a. onze Centexbel stand.

Copy Talks, het Vlaamse evenement voor ondernemers met interesse in intellectuele eigendomsrechten.

www.copytalks.be
Auteur: Sander De Vrieze; svr@centexbel.be

Logo Centexbel

 

 


UP