Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Subsidies voor investeringen in opkomende industrieën en ontwikkelingslanden

Bekijk PDFPagina printen
Laatste revisiedatum 28 feb '17

De Europese Unie investeert niet alleen in Europa maar kijkt ook voorbij de grenzen om kmo’s te ondersteunen. Dit zijn enkele van de instellingen die kmo’s en organisaties ondersteunen die willen investeren in ontwikkelingslanden en/of opkomende industrieën.

DG Development and Cooperation (Europe Aid)

Dit is de organisatie binnen de Europese Unie die alle ontwikkelingsprogramma’s uitvoert. Het DG werkt zowel per thema als geografisch.

Meer info over de werking van het DG Development and Cooperation vindt u via deze link: ec.europa.eu/europeaid/home_en

Europese Bank voor herstel en ontwikkeling (EBRD)

De EBRD werd opgericht in 1991 als gevolg van de val van het ijzeren gordijn. Het doel van deze instelling was om de reconversie naar een democratische markteconomie te financieren en te stimuleren. Het wordt daarom omschreven als een transitiebank. In een eerste fase na een omwenteling heeft een land meestal geen stabiele banken die geld kunnen verstrekken aan bedrijven en organisaties. De EBRD kan dit wel.  Naast het verstrekken van kapitaal ligt er een belangrijke rol in het begeleiden naar een markteconomie. Vandaag is de EBRD actief in 29 landen zoals Turkmenistan, Mongolië, Kosovo, Polen, …

Meer info over de werking van de EBRD vindt u via deze link: www.ebrd.com/home

Wie komt in aanmerking

De doelgroep is afhankelijk van programma tot programma en van gebied tot gebied. Sommige zijn  gereserveerd voor organisaties maar de meeste zijn gericht op bedrijven inclusief kmo's (+/- 80%).

Wat komt in aanmerking

Er zijn enerzijds projecten die gedragen worden door non-profit organisaties maar anderzijds zijn er veel opportuniteiten voor bedrijven. Tenslotte is er ook de mogelijkheid om overheidsopdrachten uit te voeren voor deze instellingen.

Aanvraagprocedure

Bij alle organisaties gebeurt dit via projectoproepen die tijdig aangekondigd worden. Daarom is het handig om de websites van deze organisaties op geregelde tijdstippen te raadplegen om te kijken of er geen interessante oproepen gepubliceerd worden. DG Development and Cooperation (Europe Aid) en EBRD publiceren meestal ook hun opdrachten op de website ted.europa.eu .

Contact Informatie

Agentschap Innoveren & Ondernemen
Enterprise Europe Network Vlaanderen
Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
T 02 209 27 38
enterprise.europe@vlaanderen.be

Laatste wijzigingen

Bekijk de laatste wijzigingen aan deze steunmaatregel.


UP