Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

InnoEnergy Benelux

Bekijk PDFPagina printen
Laatste revisiedatum 09 mei '17
Met behulp van Europese steun biedt InnoEnergy Benelux begeleiding en financiële ondersteuning aan (startende) ondernemingen met innovatieve ideeën rond het thema duurzame energie.
Het European Institute of Innovation and Technology (EIT), opgericht door de Europese Commissie, heeft een aantal jaar terug de ‘Knowledge and Innovation Communities’ opgericht (KIC). Dit zijn geïntegreerde samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen, onderzoekscentra, universiteiten en ondernemers. Door de drie elementen van de ‘kennisdriehoek’ (onderzoek, hoger onderwijs en ondernemerschap/zakendoen) samen te brengen wil men meer innovatieve producten of diensten in de markt zetten.
Er wordt speciale aandacht gegeven aan drie thema’s: klimaatsverandering, ICT en duurzame energie.
In België is de KIC InnoEnergy Benelux (duurzame energie) actief die ook rechtstreekse financiële steun en know-how verleent aan bedrijven o.m.via de pijler ‘Business Creation Services’.

Wie komt in aanmerking

Spin-offs, starters en bestaande kmo's uit de Cleantech sector, die hun innovatief idee of proces rond duurzame energie willen omzetten in een succesvolle onderneming, kunnen terecht bij InnoEnergy Benelux.

Wat komt in aanmerking

Elk project moet kaderen binnen het thema van de duurzame energie en in België draait het vooral rond het beperken van energieverbruik in onze steden. Er zijn een aantal kerngebieden waar InnoEnergy Benelux op focust:
  • Opslaan van thermische energie;
  • Slimme en duurzame transportsystemen in de steden;
  • Mensen er toe aanzetten zuiniger om te springen met energie;
  • Smart grids op distributieniveau.

Omvang steun

InnoEnergy ondersteunt concreet op 3 vlakken:
  1. Onderwijs: in samenwerking met universiteiten, hoge scholen en de industrie werden er een aantal masterprogramma’s gecreëerd, gericht op ‘duurzame energie’. Ook doctoraatstudenten kunnen ondersteuning krijgen indien zij in bepaalde thema’s doctoreren. Meer info kan u terugvinden via: www.innoenergy.com/education/master-school/.
  2. Innovatie: via calls kunnen consortia van kennisinstellingen en ondernemingen projectvoorstellen indienen voor de ontwikkeling van concrete producten of diensten in “Energie-efficiënte gebouwen en smart cities, die in een termijn van 2 tot 3 jaar in de markt worden gezet. Per project is er financiële ondersteuning mogelijk van gemiddeld €500.000 op jaarbasis. Ieder jaar worden er 1 tot 2 oproepen gelanceerd. Van 1 februari 2017 tot 7 april 2017 liep er een oproep (voortaan onder de benaming "Investment Round 2017-1") . Meer informatie kan u terugvinden via investmentround.innoenergy.com.
  3. Business Creation Services: individuele ondernemers met een briljant idee op vlak van ‘duurzame energie’ worden begeleid en gecoacht op volgende domeinen: technologisch, ondernemerschap, financiële middelen en marktonderzoek. Indien nodig kunnen deze projecten ook financieel worden ondersteund. Meer informatie over deze diensten kan u hier terugvinden www.innoenergy.com/bcs/innoenergy-highway/.

Contact Informatie

InnoEnergy Benelux
IncubaThor
Thor Park 8300
3600 Genk
benelux@innoenergy.com
Stefan Smets
stefan.smets@kic-innoenergy.com
T 0475 96 29 99

Laatste wijzigingen

Bekijk de laatste wijzigingen aan deze steunmaatregel.


UP