Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

FIWARE

Bekijk PDFPagina printen
Laatste revisiedatum 21 apr '17

Met FIWARE ondersteunt Europa kmo’s, starters en ontwikkelaars op weg naar het “Future Internet”.

Gezien een alsmaar groter deel van onze professioneel en privé-leven ‘online’ verloopt, is het nodig dat het internet technisch sterker, meer geïntegreerd en sneller wordt om te kunnen beantwoorden aan deze snelle groei. Met dit doel voor ogen loopt sinds 2009 het Future Internet-programma  dat kadert binnen de Digitale Agenda van de Europese Commissie. Eén van de belangrijkste luiken binnen het Future Internet programme zijn de publiek-private samenwerkingsverbanden (PPS). Het specifieke doel van deze PPS is om de internetinfrastructuur en de zakelijke processen te optimaliseren.

De eerste twee fases zijn intussen afgerond. In de derde fase bouwt FIWARE verder op de eerste twee fases en zoekt men naar concrete toepassingen die technologische verbeteringen tot stand brengen. De volledige beschrijving vindt u via deze link: ec.europa.eu/digital-agenda/node/1344

Binnen FIWARE zijn er 16 geselecteerde deelprogramma’s die gezien worden als de “acceleratoren” voor de nieuwe internettechnologieën. Voor de ondersteuning wordt er gewerkt met oproepen.

Wie komt in aanmerking

Dit programma richt zich tot starters, kmo’s, web- en ICT-ontwikkelaars met een open geest, gedreven om nieuwe internetdiensten en apps op basis van Fi-ware-technologie (bvb. uit de eerste twee fases) te ontwikkelen. Bedrijven die niet beantwoorden aan de kmo-definitie komen niet in aanmerking.

Wat komt in aanmerking

In principe komt alles in aanmerking maar men focust op de internettoepassingen in 8 brede categorieën:

  • smart cities (CEED Tech, EuropeanPioneers, FI-C3, frontierCities, IMPACT, INCENSe, SOUL-FI, SpeedUP!)
  • e-health (FI-Adopt, Finodex, FI-C3, FICHe)
  • transport (SOUL-FI, Finodex, Finish, frontierCities)
  • energie en leefmilieu (SOUL-FI, INCENSe, Finodex, CEED Tech, SpeedUP!)
  • agrifood (FRACTALS, Finish, SmartAgriFood, SpeedUP!)
  • media en content (CreatiFI, IMPACT, CEED Tech, FI-C3, EuropeanPioneers, FABulous, CEED Tech, Finish)
  • productie en logistiek
  • onderwijs ( SOUL-FI, IMPACT, FI-ADOPT, EuropeanPioneers)

De 16 acceleratoren zijn allemaal gespecialiseerd in enkele van deze sectoren. Het volledige overzicht vindt u hier: ec.europa.eu/digital-agenda/en/fiware-accelerator-programme

Omvang steun

Er is een totaal budget van €130 miljoen beschikbaar maar de steun voor ieder project kan sterk variëren (financiële ondersteuning, coaching, …).

Aanvraagprocedure

Indien u een interessant project heeft, dan kan u een voorstel indienen bij één van de 16 acceleratoren waarvan er een oproep openstaat.

In Vlaanderen is Imec (voorheen Iminds) nauw betrokken bij een aantal acceleratoren.

Voor meer informatie en begeleiding kan u terecht bij Imec (voorheen Iminds), zie www.iminds.be/nl/business-ondersteuning/fiware .

Contact Informatie

imec Gent
De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent
T 09 248 55 55
info@imec.be

Laatste wijzigingen

Bekijk de laatste wijzigingen aan deze steunmaatregel.


UP