Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Begeleiding van werkzoekenden naar ondernemerschap

Bekijk PDFPagina printen
Laatste revisiedatum 26 mei '17

Werkzoekenden die dromen van een eigen zaak kunnen via VDAB begeleid worden naar een eigen onderneming in het kosteloos traject ‘Maak werk van je zaak’. VDAB, Syntra, Agentschap Innoveren & Ondernemen en ESF slaan de handen in elkaar om de werkzoekenden een optimale start te geven.

Wie komt in aanmerking

De voorwaarden om deel te nemen kan u terugvinden op de website van de VDAB: www.vdab.be/eigenzaak

Wat komt in aanmerking

De begeleiding verloopt in vijf stappen.

Stap1: neem contact op met uw VDAB-consulent
Bespreek uw plannen voor een eigen zaak met een VDAB-ondernemerschapsconsulent. Maak een afspraak op het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag tussen 8 en 19 uur). Bij een positieve beoordeling van uw ondernemersidee en -plannen, schrijft deze u in voor een collectieve infosessie bij Syntra.

Stap 2: collectieve infosessie bij Syntra
In groep wordt het verloop van het traject verduidelijkt. U krijgt een overzicht van de verschillende stappen en de mogelijkheden van de menukaart 'Maak werk van je zaak'. Indien u interesse hebt om in dit traject te stappen, maakt u een afspraak voor een individueel intakegesprek of wordt u doorverwezen naar een Starterslabo.

Stap 3: individueel intakegesprek
In dit persoonlijk gesprek bespreekt u het eigen plan met een startersadviseur van Syntra. Het ondernemersidee wordt verder besproken en beoordeeld. Indien dit positief is, kan u starten met de oriënteringsfase.

Stap 4: oriënteringsfase
In deze fase van maximum 6 maanden zorg u dat u beschikt over het attest bedrijfsbeheer en een goed uitgewerkt, haalbaar businessplan. U kan hiervoor gebruik maken van de menukaart ‘Maak werk van je zaak’. Hiervoor heeft u een opleidingsbudget ter beschikking. Verder wordt er aandacht gespendeerd aan uw persoonlijk ontwikkelingsplan zodat u uw ondernemerscompetenties kan bijschaven.

Stap 5: begeleidingsfase
In de laatste fase doet u de eigenlijke voorbereiding van de opstart van uw zaak. U krijgt nog veel nuttige tips en tricks mee. Ook hier kan u gebruik maken van de menukaart 'Maak werk van je zaak’ en uw opleidingsbudget. Deze fase van maximum 6 maanden bereidt u voor op de aanvraag van uw ondernemingsnummer en dus de start van uw eigen zaak.

Komt u in de loop van de oriënteringsfase tot de conclusie dat ondernemen toch niets voor jou is? Geen probleem. In samenspraak met de adviseur kan de begeleiding worden stopgezet en kan u de zoektocht naar werk opnieuw aanvatten.

Contact informatie

Voor meer informatie over deze ondersteuning & begeleiding kan u contact opnemen met VDAB via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).

VDAB
Keizerslaan 11
1000 Brussel
T 0800 30 700
F 02 506 16 40
info@vdab.be

Laatste wijzigingen

Bekijk de laatste wijzigingen aan deze steunmaatregel.


UP