Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

WinWinner: ondernemers en investeerders samenbrengen

22 nov 2016
Categorie: 
Starten

Matthias Browaeys was student-ondernemer aan de Arteveldehogeschool en richtte een bedrijf op rond de winwinlening & tax shelter voor starters

Van idee tot winwinner.be dankzij Small Business Project van Vlajo

Tijdens mijn studies aan de Arteveldehogeschool startte ik samen met 3 mede-studenten een Small Business Project van Vlajo. We waren op zoek naar een innovatief idee om uit te werken en we hadden gemerkt  dat de winwinlening weinig werd gebruikt. Nochtans leek me dit een interessante maatregel voor startende ondernemers, maar te weinig mensen snapten hoe het in elkaar zat. Misschien konden we hier verandering in brengen door de winwinlening duidelijk uit te leggen en door vraag en aanbod samen te brengen? Winwinner.be bleek een gat in de markt: ondernemers kwamen naar mij met allerlei vragen en algauw sprak men zelfs over de ‘winwinner’-lening.

De begeleiding die we kregen vanuit Vlajo was fantastisch. Hoewel ons idee niet voor de hand liggend was, heeft Vlajo toch in het project geloofd en ons enorm gesteund. We werden zelfs verkozen tot het meest maatschappelijk verantwoorde Small Business Project van Vlaanderen! Je kan gerust stellen dat ik zonder Vlajo nooit gestart zou zijn met winwinner.be. Elke richting in het hoger onderwijs die ondernemerschap wil stimuleren, zou met Vlajo moeten samenwerken.

Winwinner.be bleek een gat in de markt: ondernemers kwamen naar mij met allerlei vragen en algauw sprak men zelfs over de ‘winwinner’-lening.” Matthias Browaeys – Oprichter WinWinner

Eerst naar een event van Gentrepreneur, daarna één gaan drinken!

Na de bachelorproef ben ik doorgestart met winwinner.be. Ik begon als student-ondernemer een eenmanszaak. Student-ondernemer zijn is best een leuke titel, maar mijn vrienden snapten dit toch niet echt helemaal. Ik was ook met iets bezig wat weinig mensen van mijn generatie kenden. Tijdens de netwerkevents van Gentrepreneur kwam ik in contact met andere Gentse student-ondernemers. Het was leuk, boeiend en inspirerend om andere jonge ondernemers te ontmoeten en te zien hoe zij hun studies combineerden met het ondernemerschap. En na de events gingen we samen één gaan drinken! Dankzij Gentrepreneur heb ik heel veel ondernemende vrienden leren kennen, wat vandaag nog altijd leidt tot interessante samenwerkingen en kruisbestuiving. Vandaar mij motto: “Elkaar helpen maakt ons samen sterk!”.

Vanaf dag één heb ik, op aangeven van mijn vader, een raad van advies opgericht. Er zitten een 5-tal mensen in deze raad die om de 3 maand samenkomt om te kijken hoe het loopt en wat beter kan. Daarnaast heb ik een netwerk uitgebouwd door mijn stoute schoenen aan te trekken en naar ceo’s te stappen om te zien of zij mij konden helpen. Mijn ervaring is dat ceo’s graag advies geven aan startups en zo heb ik mij kunnen versterken.

Tijdens de netwerkevents van Gentrepreneur kwam ik in contact met andere student-ondernemers. Het was leuk, boeiend en inspirerend om te zien hoe zij hun studies combineerden met het ondernemerschap. En na de events gingen we samen één gaan drinken!” Matthias Browaeys – Oprichter WinWinner

Hoe meer moeilijkheden je overwint, hoe sterker je eruit komt

Het mooiste resultaat tot nu toe is de eerste match die ik heb gerealiseerd. Ik kon een ondernemer met een financieringsbehoefte samenbrengen met een investeerder. Het platform winwinner.be draait pas echt als er matches zijn tussen vraag en aanbod en de eerste keer dat dat lukte, dat was fantastisch. Nu nog altijd, als er een match is, heb ik het gevoel dat ik een ondernemer heb kunnen meehelpen met het groeien van zijn zaak. En de ondernemers zijn u daar ook dankbaar voor.

Maar niet alles loopt altijd gesmeerd. Iets starten is hard werk en ik denk dat veel mensen dat nog steeds onderschatten. Slapend rijk worden, dat lukt gewoonweg niet. Je moet er iets voor over hebben als je iets wil bereiken. Maar hoe meer moeilijkheden je overwint, hoe sterker je eruit komt.

Voor student-ondernemers heb ik één belangrijke tip: ga eerst voor je diploma, kost wat kost. En daarnaast: gewoon doen! Soms is het beter om eerst iets te doen en daarna pas te beginnen nadenken. Dan komen er veel zottere dingen naar boven of kun je meer grenzen verleggen. Je moet niet altijd eerst naar de risico’s kijken. Als je ergens in gelooft en je bent enthousiast: ga er dan voor. Mensen die er hun ziel in leggen en dag en nacht werken om hun doel te bereiken als ondernemer, daarvoor heb ik respect!

“Dankzij Gentrepreneur heb ik heel veel ondernemende vrienden leren kennen, wat vandaag nog altijd leidt tot interessante samenwerkingen en kruisbestuiving. Vandaar mij motto: “Elkaar helpen maakt ons samen sterk!”. Matthias Browaeys – Oprichter WinWinner

Ondernemende studenten

Gentrepreneur is één van de 9 projecten die steun krijgen van het Agentschap Innoveren & Ondernemen in het kader van een oproep voor ecosystemen in studentensteden. Gentrepreneur wil Gentse jongeren met ondernemersdromen begeleiden naar ondernemerschap. 

De winwinlening is een product van PMV/Z waarmee particulieren fiscaal voordeling een achtergestelde lening kunnen verstrekken aan kmo’s. Een kmo kan maximaal 200.000 euro winwin-leningen verkrijgen, met een maximum van 50.000 euro per kredietgever. Meer info: www.pmvz.eu


UP