Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Van Eycken Metal Construction: unieke innovaties in metaalconstructies

25 jan 2017
Categorie: 
Innoveren

Van Eycken is een Tiens familiebedrijf dat hoofdzakelijk metaalconstructies maakt voor infrastructuurwerken. Hierin werd het wereldtop, als gevolg van een gedurfd maar succesvol innovatietraject. Aan het woord zijn zaakvoerders Annemie en Guy Van Eycken:

Autonomie behouden door zélf te innoveren

Tot enkele jaren geleden produceerden we enkel constructies op maat. Maar omwille van de Europese normering van de criteria waaraan de veiligheidsconstructies aan wegen en bruggen moeten voldoen, stond Van Eycken voor een moeilijke keuze: 

Ofwel werden we afhankelijk van een viertal wereldspelers, waardoor de productie – die volledig in Tienen gebeurt – zou wegvallen. Ofwel innoveerden we zodat we zélf gecertifieerde producten op de markt kunnen brengen. Gelukkig stonden we niet alleen: dankzij de steun van Sirris, het Opzoekingscentrum Wegenbouw en het Agentschap Innoveren & Ondernemen hebben we een succesvol traject afgelegd en zijn we nu de enige Belgische leverancier van gecertifieerde voertuigkerende constructies!

Daarnaast ontwikkelde we ook geluidsabsorberende schermen zonder het gebruik van minerale wol voor de absorptie. Hierdoor kunnen we onze schermen ook transparant uitvoeren. Met beide aspecten zijn we uniek in de wereld.

Bekijk hier een filmpje van een crashtest van een vrachtwagen die botst tegen een gecertifieerde voertuigkerende constructie van Van Eycken: 

“Dankzij de steun van Sirris, het Opzoekingscentrum Wegenbouw en het Agentschap Innoveren & Ondernemen hebben we een succesvol traject afgelegd en zijn we nu de enige Belgische leverancier van gecertifieerde voertuigkerende constructies!” Annemie Van Eycken – Zaakvoerder Van Eycken.

Ook innovatie in bedrijfsaanpak

Het maatwerk blijft nog steeds onze specialisatie, en door middel van samenwerkingen met onder andere de KU Leuven en Bekaert willen wee ook daar verder innoveren.

Ook hebben we medewerkers die al heel lang in dienst zijn en ons ook gevolgd zijn toen we verhuisden naar Tienen vijf jaar geleden. Hun loyauteit beantwoorden met werkzekerheid was één van de redenen waarom we ook liever innoveerden dan de producten in het buitenland aan te kopen. Tegelijk merken we ook de impact op ons businessmodel: door gestandaardiseerde producten te verkopen, verandert ook heel onze marketingaanpak.

Beloning voor durf en werkgelegenheid

Van Eycken is nu het enige Belgische bedrijf dat Europees gecertifieerde veiligheidsconstructies produceert, levert en installeert voor bruggen en wegen. Daarnaast investeren we in unieke innovatie op het gebied van duurzame geluidsschermen.

Hiervoor kregen we erkenning van Voka Vlaams-Brabant en de BusinessClub Tienen met de titel ‘Tiense Ondernemer van het jaar 2017’!

“We hebben medewerkers die al heel lang in dienst zijn en hun loyauteit beantwoorden met werkzekerheid was één van de redenen waarom we ook liever innoveerden dan de producten in het buitenland aan te kopen.” Guy Van Eycken – Zaakvoerder Van Eycken

Steun voor innovatie:

Als ondernemer of onderzoeker, klein of groot bedrijf, organisatie of kennisinstelling heeft u een innovatief idee en wenst u een project gericht op groei te starten? Agentschap Innoveren & Ondernemen biedt een brede waaier aan steunmogelijkheden

Een kmo-innovatieproject draagt bij tot het realiseren van een bedrijfsinnovatie. Dit kan zowel de ontwikkeling van een volledig nieuw of een beduidend vernieuwend (verbeterd) product, proces, dienst of concept omvatten. 


UP