Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Smappee: slimme energiemeter voor in huis

6 okt 2016
Categorie: 
Innoveren

Smappee werd in 2012 werd opgericht door Hans Delabie en Stefan Grosjean. Het jonge bedrijf uit Kortrijk ontwikkelt innovatieve oplossingen voor duurzamer energieverbruik. Hun eerste product is een slimme energiemeter die consumenten toelaat hun energieverbruik in de gaten te houden.

Meten is weten

Vele woningen zijn voorzien van oude energiemeters, maar deze worden onvoldoende afgelezen en geven onduidelijke informatie. Smappee laat toe om vanuit één meetpunt alle toestellen te gaan meten. Van daaruit worden gegevens naar de Cloud gestuurd en zijn ze van overal te consulteren via een bijhorende app. Meer nog, de gebruiksvriendelijke interface laat toe om toestellen vanop afstand te bedienen. Je krijgt er ook meteen het kostenplaatje bij. Recent werd ook een 'Solar' versie van Smappee uitgebracht, die elk moment de opbrengst van je zonnepanelen weergeeft.

Tot 12% energiebesparing

De meetunit wordt geplaatst op de hoofdkabel tussen de meterkast en zekeringskast. Smappee herkent elk uniek verbruikspatroon van huishoudtoestellen. Via een bijpassende smartphone app wordt het verbruik in huis gedetailleerd weergegeven en eventueel bijgestuurd. Zo kunnen consumenten tot 12% van hun energieverbruik verminderen.

Ook gas en water

Smappee’s aanbod werd recent uitgebreid met een gas- en watermodule. Bovendien is de app verder vereenvoudigd zodat de energiemeter een groter publiek kan bereiken.

“Innovatiesteun heeft ons eerst en vooral toegelaten om ons onderzoek diepgaander en grondiger uit te voeren maar nog belangrijker heeft het ons toegelaten sneller naar de markt te gaan.” Hans Delabie - COO Smappee

In de prijzen

Deze innovatieve start-up won al talrijke prijzen: Eind 2014 won Smappee de 'Rising Star' Award van Deloitte. De ecologische verdienste van het product werd begin 2015 bekroond met een OVAM Ecodesign Award PRO voor beste product op de markt en de ECO Award van Batibouw 2015. Nog in 2015 werd Smappee genomineerd voor een innovatie award 2015 voor project met een belangrijke maatschappelijke relevantie.

“Die bijdrage die we van het Agentschap Innoveren & Ondernemen krijgen plus ook de jury die het beoordeelt en bevestigt dat het een steunwaardig project is, zijn echt een riem onder het hard om het verder te doen slagen.” Stefan Grosjean - CEO Smappee

Steun voor innovatie:

Als ondernemer of onderzoeker, klein of groot bedrijf, organisatie of kennisinstelling heeft u een innovatief idee en wenst u een project gericht op groei te starten? Agentschap Innoveren & Ondernemen biedt een brede waaier aan steunmogelijkheden

Een kmo-innovatieproject draagt bij tot het realiseren van een bedrijfsinnovatie. Dit kan zowel de ontwikkeling van een volledig nieuw of een beduidend vernieuwend (verbeterd) product, proces, dienst of concept omvatten. 


UP