Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Novosanis: opsporen van infecties met een plasje in de Colli-Pee

16 feb 2017
Categorie: 

Novosanis uit Antwerpen ontwierp een innovatief toestel om het eerste deel van de plas bij zowel vrouwen als mannen makkelijk op te vangen: de Colli-Pee.

Urine voor opsporen van infecties

In de toekomst wil de medische wereld meer gebruik maken van urinestalen bij het opsporen van infectieziekten, zoals chlamydia maar ook het humaan papilloma virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Daarnaast kan urine ook dienen om biomerkers van kankers op te sporen, zoals prostaatkanker.

Belang eerste deel urine

"Om deze ziektes te kunnen opsporen is vooral de eerste fractie urine belangrijk omdat deze de hoogste concentratie DNA, RNA en ook proteïnen bevat. Dit ‘vuilste’ deel urine vergemakkelijkt dan ook het opsporen van infecties." Vanessa Vankerckhoven - CEO Novosanis

Doch wordt dit eerste deel van de plas meestal niet opgevangen: voor vrouwen is het moeilijk correct in het potje te plassen, en voor mannen is het moeilijk de urinestraal te onderbreken.

Colli-Pee: drempelverlagend plasje

De Colli-Pee is een wegwerpplastuit met een slimme architectuur die gegarandeerd die belangrijke eerste fractie opvangt, en de rest van de urine naar het toilet laat doorstromen. Het toestel is naast betrouwbaar en budgetvriendelijk ook minder ingrijpend. Het bedrijf komt hiermee tegemoet aan de geschatte 40% vrouwen die momenteel niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker en geen uitstrijkje laat afnemen. De Colli-Pee draagt ondertussen het CE label en is FDA listed. Het toestel wordt commercieel aangeboden en Novosanis werkt aan het opschalen van de productie.

Bijkomend klinisch onderzoek is echter nodig vooraleer de urinestaal andere screeningsprogramma’s volledig vervangt.

“Naast de overduidelijke financiële steun heb je aan het Agentschap Innoveren & Ondernemen ook een heel goeie sparringpartner, je moet een dossier opstellen, je moet verschijnen voor een jury van experten; dat is eigenlijk een heel goed ijkingspunt om je als R&D onderneming eigenlijk aan op te trekken. Het verloop van zo’n project is uiteraard een stuk formeel: je moet voldoen aan een aantal zaken en je moet papierwerk in orde brengen maar de experts zelf zijn mensen uit de industrie die je dus zeer goed met raad en daad kunnen bijstaan.” Koen Beyers - CTO Novosanis 

Maatschappelijke relevantie

Novosanis is sterk in medisch design: in 2014 viel een ander design van Novosanis in de prijzen: de VAX-ID, waarmee vaccins efficiënter toegediend kunnen worden, kreeg de Belgische James Dyson Award. In 2015 won de Colli-Pee een innovatie award in de catergorie ‘project met een belangrijke maatschappelijke relevantie’, uitgereikt door het toenmalige IWT (nu gefusioneerd met Agentschap Innoveren & Ondernemen). 

Steun voor innovatie:

Als ondernemer of onderzoeker, klein of groot bedrijf, organisatie of kennisinstelling heeft u een innovatief idee en wenst u een project gericht op groei te starten? Agentschap Innoveren & Ondernemen biedt een brede waaier aan steunmogelijkheden

Een kmo-innovatieproject draagt bij tot het realiseren van een bedrijfsinnovatie. Dit kan zowel de ontwikkeling van een volledig nieuw of een beduidend vernieuwend (verbeterd) product, proces, dienst of concept omvatten. 


UP