Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Larmuseau: herleving van eeuwenoude Gentse sneeuwballen

5 okt 2016
Categorie: 
Starten

De 24-jarige Tanguy Serraes nam in 2013 het voedingsbedrijfje Larmuseau over. Deze confiserie maakt al eeuwenlang slechts één product: Gentse sneeuwballen. Deze ambachtelijke lekkernij kreeg in 2009 het keurmerk van erkend streekproduct van de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Met de overname werd het concept, de werkwijze en het 104-jaar oude recept vernieuwd, waardoor de confiserie herleefde en voor het eerst bekendheid verwierf buiten Gent. De jonge kmo is nu binnen België verder aan het uitbreiden en hoopt in de toekomst haar producten ook in Europese steden te kunnen verkopen.

Leerrijke contacten via Bryo-traject

Tanguy Serraes leerde VOKA kennen op de schoolbanken en woonde daarna de Bryo Roadshow Oost-Vlaanderen bij. Bryo staat voor ‘Bright & Young’ en begeleidt starters via in gezamenlijk sessies in hun ondernemersdroom. 

Dit lerend netwerk heeft voor Larmuseau verschillende deuren geopend naar inspirerende bedrijven en experten. Sommigen daarvan hebben zeer specifieke steun kunnen geven:

“Via iemand van het Bryo-traject ben ik met iemand in contact gekomen die ons geholpen heeft met onze productontwikkeling. Als je een product op punt aan het stellen bent, en je leert dan iemand kennen met kennis van zaken om bepaalde zaken te doorlopen, ja, dan is dat wel een enorme ‘win’.” Tanguy Serraes - zaakvoerder Larmuseau

Groei door product diversificatie

Gentse sneeuwballen zijn een typisch winterproduct, waardoor de kmo vorig jaar een kleine ijsjeszaak met één vestiging heeft overgenomen. Op enkele maanden tijd heeft ondernemer Tanguy Serraes hier al twee nieuwe vestigingen en verschillende afhaalpunten aan toegevoegd.

“Sneeuwballen zijn een echt winterproduct en ijsjes typisch voor de zomer. Op deze manier vullen we onze ‘gap’ op.” Tanguy Serraes - zaakvoerder Larmuseau

Stimulering van ondernemerschap via onderwijs

In Gent ontstaan steeds meer initiatieven om ondernemerschap bij studenten te bevorderen. Maar de jonge ondernemer roept op tot een sterkere integratie van een ondernemende attitudes en vaardigheden in het onderwijs, en hoopt dat de overheid, samen met haar lokale partners, hier verdere initiatieven rond uitbouwt.

“Ondernemers zijn straaljagers: die kunnen van links naar rechts gaan en als je iets kan raken, ga je dat gewoon doen. Onderwijs is dan eerder een logge tank die met moeite kan bewegen. Dit moet anders.” Tanguy Serraes - zaakvoerder Larmuseau

Samen met partners voor meer en ambitieuzer ondernemerschap:

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. Het Bryo-project van VOKA maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar u gebruik van kan maken.

Ontdek ze allemaal op www.sterkondernemen.be. #SterkOndernemen


UP