Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Elewijt Center: minder energieverbruik dankzij energiescan

8 dec 2016
Categorie: 

Elewijt Center bruist van de bedrijvigheid. Gasten komen voor opleidingen, congressen, seminaries, … En blijven overnachten in het hotel. Veel vergader­zalen, veel kamers: dat is ook veel energie verbruiken. Té veel? Die vraag liet Werner Bogaerts, hoofd van de technische dienst, oplossen door de energiescan

Ecologische voetafdruk verkleint, uitgaven dalen

“De opwarming van de aarde is een hot item”, begint Werner. “Ons meeting­center wil maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een meer­waarde als je tegen gasten kunt zeggen: wij geven om het milieu. Al moeten we niet flauw doen, natúúrlijk speelt het financiële voordeel mee. Als je energiekosten kunt besparen, moet je bijna gek zijn om dat niet te doen.”

De directeur van Elewijt Center aarzelde dus geen seconde om in te gaan op het aanbod van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. “Onze gedachte was: baadt het niet dan schaadt het niet.”

“Als je energiekosten kunt besparen, moet je bijna gek zijn om dat niet te doen.” Werner Bogaerts - Hoofd technische dienst Elewijt Center

Energiescan met resultaat

Studiebureau Zero Emission Solutions bracht het energieverbruik van Elewijt Center in kaart. “Twee dagen hebben ik en een expert alles bekeken. Hij had bijvoorbeeld een warmte­scanner bij om thermische lekken op te sporen – dat leverde metéén resultaat. We ontdekten dat een leiding warm stond op een plaats waar dat geen zin had. Die kraan hebben we diezelfde dag nog dichtgedraaid.”

Besparen met condensatieketels en isolatie

“De expert stuurde een maand na zijn doortocht een uitgebreid verslag van de energiescan”, vertelt Werner. Wat kan beter, hoeveel kost de oplossing, wat is de terugverdientijd? Wij hebben de koe bij de hoorns gevat met een volledig vernieuwde stookplaats. Onze drie thermische ketels zijn er vervangen door twee condensatie­ketels. Een serieuze investering die zal renderen – dat bewees de kosten-baten-analyse al. In vier vergaderzalen hingen we ook al led- in plaats van halogeenverlichting, de andere ruimtes volgen later nog.

De expert raadde ons ook aan om spouwmuurisolatie te voorzien. Toen we daar effectief interesse voor toonden, adviseerde hij ons bij de implementatie ervan. Hij vroeg offertes op, liet aannemers komen en selecteerde de beste optie voor ons. We bekijken nu intern nog even of het haalbaar is, en tegen wanneer.”

“Zelf neem je de dingen maar voor waar. De energiescan opende onze ogen: het kán wel degelijk anders en beter.” Werner Bogaerts - Hoofd technische dienst Elewijt Center

Oplossingsgerichte ondersteuning

“De energiescan opende onze ogen”, beseft Werner. “Zelf neem je de dingen voor waar: het is wat het is, denk je. Ik raad iedereen aan om los te komen van die routine. Volgens mij kan dat alleen via een buitenstaander, iemand die met frisse blik naar je energie­verbruik kijkt. De expert van het studiebureau heeft de know how én het gereed­schap. Je krijgt iemand aan je zijde die oplossingsgericht mee­denkt én -doet. Dankzij de Vlaamse overheid is het nog gratis ook.”

“Trouwens: je bent niet verplicht om de verbetervoorstellen te implementeren. Heb je er nu niet de budgetten voor, maar over drie jaar wel? Dan hoef je het rapport maar boven te halen en je bent vertrokken.”

"Je krijgt een energie-expert aan je zijde die meedenkt én -doet, gratis." Werner Bogaerts - Hoofd technische dienst Elewijt Center

Ook geïnteresseerd in een gratis energiescan?

Bent u ook geïnteresseerd in een energieadviestraject (gratis energiescan met mogelijks implementatieadvies) dan kan u terecht op:

​KOALA en KEEP zijn acties van de Vlaamse overheid die gesteund worden via het Klimaatfonds en Hermesfonds, en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.


UP