Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Brouwerij Lindemans: de zaak overnemen en in de familie houden

21 okt 2016
Categorie: 
Overdracht

Voor veel bedrijven is het moeilijk om een geschikte ondernemer te vinden die hun zaak wil overnemen. Dirk en Geert Lindemans namen jaren geleden de bierbrouwerij over van hun vader en diens broer. Toch is zo’n interne overdracht, ook voor de kandidaat overnemers, niet evident.

Binnenshuis afhandelen

Dirk en Geert konden alle stappen van de overname binnenshuis afhandelen. Bij een familiale opvolging zijn er andere uitdagingen dan bij een verkoop: welke familieleden laat je immers toe als aandeelhouder? De grootste uitdaging is om iedereen op dezelfde golflengte te krijgen en een strategie uit te werken waarbij iedereen winnende partij is. Het is belangrijk om elke betrokkene uitvoerig te informeren over het plan en de nieuwe structuur, zeker de niet-actieve familieleden.

"Bij een familiale opvolging zijn er andere uitdagingen dan bij een verkoop: welke familieleden laat je immers toe als aandeelhouder?" Dirk Lindemans - Mede-eigenaar Brouwerij Lindemans

Nieuw businessplan

Om de overdracht succesvol te laten verlopen werd een nieuw businessplan opgesteld en werd met de hulp van ons accountantskantoor een overnameplan uitgewerkt. In het overnamedraaiboek stonden 3 mogelijke scenario’s voor financiering. We hadden het geluk dat de familie akkoord was om een jaarlijks afbetalingsplan te accepteren. Daarom hebben niet met een bank hoeven samen te werken. Dit gaf ons ook meer flexibiliteit. Er werden immers enkele mogelijkheden ingebouwd om meer of minder per jaar af te betalen, afhankelijk van de omstandigheden. Bij een slecht jaar of grote investeringen konden we minder aflossen, bij een goed jaar konden we dan meer aflossen. Oorspronkelijk was de terugbetalingstermijn 10 jaar, maar na 8 jaar hebben we de laatste schuld kunnen aflossen.

Bekijk hier de reportage van Kanaal-Z over de bedrijfsoverdracht van Brouwerij Lindemans (vanaf 4:12):

Externe adviseur

Een overname is geen eenvoudig proces. Door samen te werken met een externe adviseur, kon een duidelijk en cijfermatig gestaafd plan voorgelegd worden aan de familie. Onze adviseur heeft ook geholpen met de argumentatie om het vertrouwen te krijgen van de familie om een intern afbetalingsplan te accepteren. Doordat Geert en Dirk reeds de dagelijks leiding binnen het bedrijf hadden overgenomen was er na de overdracht geen enkel probleem meer op de werkvloer. Integendeel, het heeft meer zekerheid en stabiliteit gebracht bij de werknemers.

"Al snel moest er een nieuwe tussenlaag komen omdat onze functies ook evolueerden door de toegenomen activiteit.  We hebben initiatief genomen om mensen intern te promoveren. Ook dat gaf intern veel vertrouwen.” Geert Lindemans - Mede-eigenaar Brouwerij Lindemans

Informatie over Bedrijfsoverdracht?

Agentschap Innoveren & Ondernemen doet heel wat inspanningen om informatie, begeleiding en expertenadvies toegankelijk te maken voor kmo’s. Maar deze maken er te weinig gebruik van. Het gratis informatiepakket ‘bedrijfsoverdracht’ kunt u opvragen bij Agentschap Innoveren & Ondernemen via http://www.vlaio.be/artikel/gratis-infopakket.

Via de kmo-portefeuille krijgt u daarenboven subsidies om een expert of coach in te schakelen.

Tijdens de ‘Week van de bedrijfsoverdracht’, in 2016 van 24 tot 28 oktober, zijn er heel wat inspiratiesessies en workshops. Surf naar www.weekvandebedrijfsoverdracht.be voor alle details.


UP