Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Steunzones: hoeveel steun? waar? welke criteria?

Samenvatting

In het najaar 2017 wordt een straal van 40 km rond Zaventem erkend als ‘ontwrichte zone’. Hierdoor kunnen bedrijven die op een bedrijventerrein gelegen zijn een loonkostvermindering van ca. 4 à 5% bekomen gedurende 2 jaar per extra werknemer. Recent werd ook de wetgeving licht gewijzigd, waardoor ook bedrijven gevestigd in business centra, incubatoren, … in aanmerking komen.

Beschrijving

In navolging van de regio’s rond Genk en Turnhout, zal in het najaar de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ uitgebreid worden naar een regio van 40 kilometer rondom Zaventem. Hierdoor komt de gehele provincie Vlaams-Brabant, een groot deel van de provincie Antwerpen en een stukje van Oost-Vlaanderen in aanmerking voor deze maatregel.

Door deze maatregel zullen bedrijven die investeren en gekoppeld aan deze investering aanwervingen doen een kwart van de bedrijfsvoorheffing niet moeten doorstorten, gedurende 2 jaar na de aanwerving.

Wat betekent deze steun voor u concreet? Hoe en vanaf wanneer kan deze worden aangevraagd? Welke bijkomende voorwaarden worden gesteld?

Om een antwoord te bieden op deze vragen organiseert Agentschap Innoveren en Ondernemen in samenwerking met Unizo Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant twee infosessies in de betrokken regio.

Deze infosessie is bestemd voor ondernemers en kmo’s die op een bedrijventerrein gelegen zijn in deze regio, alsook voor intermediaire organisaties.

Grote ondernemingen komen enkel in aanmerking voor deze maatregel indien zij gelegen zijn in een gemeente die in de regionale steunkaart is opgenomen. In de nieuwe regio rondom Zaventem zal geen enkele gemeente liggen die opgenomen is in de regionale steunkaart. In deze regio zijn grote ondernemingen daarom uitgesloten van deze steun.

Wil je weten

 • wat deze steun concreet voor uw bedrijf kan betekenen,
 • welke locaties er worden toegevoegd,
 • hoe en vanaf wanneer deze steun kan worden aangevraagd,
 • Waar moet ik op letten?
 • of je investeringsproject in aanmerking komt voor deze steunmaatregel,

dan is deze infosessie het ideale moment!

Programma

 • 12u30: onthaal
 • 13u00: welkomstwoord (door Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt)
 • 13u10: Inhoud van de steunmaatregel: welke steun? Welke voorwaarden? Welke procedure? (door Mieke Houben, Agentschap Innoveren en Ondernemen)
 • 13u25: Laatste wijzigingen aan de wetgeving. (door Hamid Douibi, FOD Financiën)
 • 13u50: De steunzone geografisch. (door Pascal De Greve, Agentschap Innoveren en Ondernemen)
 • 14u05: Tips en trics bij het invullen van het aanvraagformulier, praktische aanvullingen en praktijkvoorbeelden. (door Mieke Houben, Agentschap Innoveren en Ondernemen)
 • 14u30: Vragenronde

Deelname aan de infosessie is gratis, maar registratie vooraf is wel noodzakelijk gezien de capaciteit van de zalen

Thema: 
Subsidies
Organisator: 
Agentschap Innoveren en Ondernemen in samenwerking met Unizo Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant
Sessies:
Datum Locatie Beschrijving
17 okt 2017 - 13.00u. tot 15.00u. CC de Factorij in Zaventem

Ontvangst vanaf 12u30

Inschrijven
26 okt 2017 - 13.00u. tot 15.00u. Foodport Tienen

Ontvangst vanaf 12u30

Inschrijven

UP