Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Wie komt in aanmerking?

Een onderneming kan in aanmerking komen voor strategische transformatiesteun als ze voldoet aan volgende criteria:

Grootte van de onderneming

Ben je een kmo?

Dan kom je zowel voor investeringssteun als voor opleidingssteun in aanmerking in het ganse Vlaamse gewest.

Ben je een grote onderneming?

Dan kom je in het ganse Vlaamse gewest in aanmerking voor opleidingssteun.

Grote ondernemingen komen enkel voor investeringssteun in aanmerking als de investeringen in een regionale steunzone gebeuren. Daarbij moet het gaan om een initiële investering ten behoeve van nieuwe economische activiteiten.

Met “een initiële investering ten behoeve van nieuwe economische activiteiten” wordt bedoeld:

a) een investering in materiële en immateriële activa die verband houdt met de oprichting van een nieuwe vestiging, of de diversificatie van de activiteit van een vestiging, op voorwaarde dat de nieuwe activiteit niet dezelfde is als of vergelijkbaar met de activiteit die voordien in die vestiging werd uitgeoefend;
b) de overname van activa die behoren tot een vestiging die is gesloten of zou zijn gesloten indien zij niet was overgenomen en die wordt verworven door een investeerder zonder banden met de verkoper, op voorwaarde dat de nieuwe activiteit niet dezelfde is als of vergelijkbaar met de activiteit die in die vestiging werd uitgeoefend vóór de overname ervan.

Met “dezelfde of vergelijkbare activiteit” wordt bedoeld activiteiten die behoren tot dezelfde klasse (viercijferige code) van de statistische classificatie van economische activiteiten NACE.

Wanneer een grote onderneming voor de eerste keer investeert in één van de regionale steunzones of wanneer een grote onderneming investeert in een andere regionale steunzone dan degene waar zij al een economische activiteit heeft, dan mag de initiële investering betrekking hebben op een activiteit die dezelfde is als of vergelijkbaar met de activiteit die zij nu uitoefent.

Wanneer een grote onderneming investeert in de regionale steunzone waar zij al een economische activiteit heeft, dan mag de initiële investering betrekking hebben op een activiteit die dezelfde is als of vergelijkbaar met de activiteit die zij nu uitoefent maar moet de nieuwe afdeling of unit technisch gezien op zichzelf kunnen staan.

Wanneer de nieuwe afdeling of unit technisch gezien afhangt van de bestaande vestiging, dan zal de activiteit die wordt uitgeoefend in de nieuwe afdeling of unit een andere viercijferige nace code moeten hebben dan de activiteit in de bestaande vestiging. 

De afbakening van de regionale steunzones gebeurt op NUTS 3-niveau (= het arrondissement)

Op 16 september 2014 heeft de Europese Commissie de regionale steunkaart goedgekeurd die zal gelden voor de periode van 1 juli 2014 tot en met 31 december 2020

Hieronder wordt een overzicht gegeven van de gemeenten uit de regionale steunzone, gerangschikt per arrondissement.

Voor de provincie Antwerpen

  • Arrondissement Turnhout: Balen, Dessel, Mol

Voor de provincie Limburg

  • Arrondissement Hasselt: As, Beringen, Genk, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Sint-Truiden, Tessenderlo, Zutendaal, Ham, Heusden-Zolder
  • Arrondissement Maaseik: Bree, Kinrooi, Lommel, Maaseik, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Dilsen-Stokkem
  • Arrondissement Tongeren: Bilzen, Borgloon, Herstappe, Lanaken, Tongeren, Maasmechelen

Voor de provincie Oost-Vlaanderen

  • Arrondissement Eeklo: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins, Zelzate
  • Arrondissement Oudenaarde: Ronse

Voor de provincie West-Vlaanderen

  • Arrondissement Diksmuide: Diksmuide, Lo-Reninge
  • Arrondissement Ieper: Ieper, Wervik
  • Arrondissement Oostende: Middelkerke, Oostende

De grootte van de onderneming wordt bepaald aan de hand van de Europese kmo-definitie.

De nieuwe kmo-definitie is van kracht vanaf 1 januari 2016.

De interpretatie van de kmo-definitie vindt u via volgende link.

Bij de steunaanvraag moet de onderneming het blokdiagram over de aandeelhoudersstructuur invullen. Het standaard blokdiagram vindt u via volgende link.

Activiteit van de onderneming

Er kan enkel strategische transformatiesteun toegekend worden aan ondernemingen waarvan de hoofdactiviteit behoort tot de in aanmerking komende sectoren. Er wordt gewerkt met een lijst van aanvaardbare nace codes die geldt voor opleidingen en investeringen.

Grote ondernemingen uit de vervoersector komen niet in aanmerking voor regionale investeringssteun.

Onder vervoersector moeten de activiteiten met volgende nace codes worden verstaan:

a) nace code 49: Vervoer te land en vervoer via pijpleidingen, met uitzondering van nace code 49.32 Exploitatie van taxi’s, 49.42 Verhuisbedrijven en 49.5 Vervoer via pijpleidingen;

b) nace code 50: Vervoer over water;

c) nace code 51: Luchtvaart, met uitzondering van nace code 51.22 Ruimtevaart.

Een onderneming komt niet in aanmerking voor strategische transformatiesteun als het gaat om een onderneming in moeilijkheden volgens de Europese regels


UP