Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Is uw zaak haalbaar?

Wat is haalbaarheid?

De haalbaarheid van uw toekomstig project kan u op verschillende manieren bekijken.

 • Interne haalbaarheid
  Is de doodpuntomzet (omzet die alle kosten dekt) die u moet realiseren intern haalbaar? Kan u op die locatie, met de voorziene openingsuren/ werkuren, met het voorziene team deze omzet realiseren?
   
 • Externe haalbaarheid
  Is er een voldoende grote markt voor uw product/ dienst? Is er nog plaats voor u op die markt? Hoeveel concurrentie is er? Kan u met andere woorden de berekende doodpuntomzet realiseren?

Hoe onderzoekt u de haalbaarheid?

Cover folder StartkompasDe haalbaarheid van uw project bekijken lijkt misschien geen voor de hand liggende zaak. Volgende vragen stelt u zich wellicht:

 • Welke investeringen moet ik doen om op te starten?
 • Hoeveel omzet moet ik draaien?
 • Hoeveel potentiële klanten zijn er voor mijn onderneming?
 • Welk ondernemersloon kan ik verdienen?

Lijkt het beantwoorden van deze vragen voor u onbegonnen werk? Geen nood, het Agentschap Ondernemen stelt u het startkompas ter beschikking. Dankzij het startkompas kan u zelfstandig de haalbaarheid van uw project onderzoeken. Indien u echter vastloopt bij het invullen of vragen heeft bij de resultaten van het Startkompas, kan u altijd terecht bij een accountmanagers van het Agentschap Ondernemen. U kan zich ook laten begeleiden door uw boekhouder of adviseur.

Wie kan u helpen bij een haalbaarheidsonderzoek?

Als kandidaat ondernemer kan u terecht bij verschillende dienstverleners die door Agentschap Innoveren & Ondernemen gesteund worden. Het hele aanbod vindt u op www.sterkondernemen.be.


UP