Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Opleiding

De kmo-portefeuille is vanaf 1 april 2016 grondig vernieuwd en vereenvoudigd. Alle informatie daarover vindt u op www.vlaio.be/kmo-portefeuille.


Definitie

Het onderricht, gevolgd door de werkenden in de onderneming bij een dienstverlener, dat uitsluitend of hoofdzakelijk gericht is op het verbeteren van het huidige of het toekomstige bedrijfsfunctioneren van de onderneming, en dat gericht is op de kernprocessen van de onderneming. De opleiding draagt bij tot de versterking, groei of transformatie van de onderneming in Vlaanderen.

Wat?

Met de kmo-portefeuille kan de kostprijs van opleidingen gevolgd door de werkende van een onderneming gesubsidieerd worden. Elke opleiding moet bijdragen tot het verbeteren van het huidige of het toekomstige bedrijfsfunctioneren en betrekking hebben op de kernprocessen van de onderneming.
Enkel de kost van de opleiding wordt gesubsidieerd. Cursusmateriaal en cateringkosten die afzonderlijk worden gefactureerd, worden net zoals btw niet gesubsidieerd met de kmo-portefeuille. Deze kosten moeten rechtstreeks aan de dienstverlener betaald worden. Inschrijvingsgeld voor een examen (bijv. een rijexamen om een rijbewijs te behalen) komt enkel in aanmerking voor subsidiëring indien deze kosten samen met de kost van de opleiding worden ingediend.

Bij afstandsleren of e-learningformules kan niet worden nagegaan hoeveel uur de opleiding bedraagt. Opleidingen waarbij zodus uitsluitend op eigen tempo wordt gestudeerd en waarbij geen rechtstreekse supervisie of interactie met een docent mogelijk is, worden niet gesubsidieerd.

Voor elke opleiding moet een gepersonaliseerd vormingsattest worden uitgereikt en moet de opleidingsverstrekker een aanwezigheidslijst bijhouden. Meer informatie.

Een subsidieaanvraag voor een opleiding moet ten laatste 14 dagen na de eerste les ingediend zijn via de webapplicatie van de kmo-portefeuille.

Voorbeelden

  • PC-cursus
  • Taaltraining
  • Managementtraining
  • Sociale- en communicatievaardigheden
  • Etc.

UP