Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Meer weten over Energy Service Companies?

Een Energy Service Company of een esco is een publieke of private organisatie die integrale energieoplossingen levert aan zijn klanten. Esco’s concentreren zich op het verbeteren van de energie-efficiëntie of energiebesparingen in bestaande gebouwen. Hierbij bieden ze een waaier aan energiediensten aan, zoals het isoleren van de gebouwschil, het vervangen of afstellen van verwarmings- en koelinstallaties, het installeren van energiezuinige verlichting en temperatuurregelsystemen, maar ook de integratie van energiedatabeheersystemen en het installeren van hernieuwbare energiesystemen.

Typisch voor esco’s is het aanbieden van prestatiecontracten, waarbij een contractuele garantie wordt gegeven aan de klant op de geraamde energiebesparing, maar ook comfort of energielevering kunnen gegarandeerd worden via een prestatiecontract.

De vergoeding van de esco, alsook de initiële investering voor de uitvoering van de diensten wordt meestal terugbetaald via een financieringsplan op basis van de geraamde of reële energiebesparingen. Om deze reden zorgt de esco ook voor een doorgedreven monitoring en verificatie van de energieprestaties voor, tijdens en na de implementatie van de energieoplossingen bij zijn klanten. Na het beëindigen van de contracttermijn betaalt de eigenaar of huurder opnieuw het werkelijk, en onder normale omstandigheden, voordeliger  energieverbruik. Onderstaande grafiek verduidelijkt de escowerking.

Schema


UP