Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Klimaatzorg en –advies voor toeristische logies en attracties

KOALA is een gratis begeleidingstraject voor uitbaters van toeristische logies en attracties om de CO2-uitstoot van hun onderneming te verlagen. Tot eind 2016 kunt u terecht bij enkele erkende studiebureaus voor een gratis energiescan en implementatieadvies van de energiebesparende maatregelen.

Klimaatvriendelijk = slimme keuze

Energie is een belangrijke kost in veel toeristische ondernemingen. Investeringen in energie-efficiëntie komen dus niet alleen het milieu, maar ook de concurrentiekracht van uw onderneming ten goede. De trend naar een kleinere ecologische voetafdruk in de toeristische sector is al langer ingezet. Wacht dus niet langer en zorg voor een klimaatvriendelijke uitstraling van uw onderneming die aan de wensen van uw klanten voldoet. In de rubriek ‘Inspirerende cases’ kunt u alvast kennismaken met enkele ondernemers die reeds investeerden in een milieuvriendelijke zaak.

Hoe werkt het?

In eerste instantie zal het studiebureau een energiescan uitvoeren om het energieverbruik van de onderneming in kaart te brengen. Op basis van deze resultaten worden verbetervoorstellen aangereikt om de broeikasgasuitstoot te verminderen. Indien er voldoende besparingspotentieel aanwezig is, kunt u bovendien een traject volgen om de voorgestelde maatregelen maximaal te implementeren. Ook dit implementatieadvies is volledig gratis. We willen immers verder gaan dan de evidente quick-wins en u begeleiden naar grondige energierenovaties. Een overzicht van de studiebureaus die meewerken aan dit project vindt u in de rubriek ‘Energieadviesbureaus’.

Komt uw zaak in aanmerking voor een gratis begeleidingstraject?

Het begeleidingstraject is gericht op hotels, jeugdherbergen, vakantieparken, meetinglocaties (MICE) en toeristische attracties die gevestigd zijn in Vlaanderen en een jaarlijks energieverbruik hebben van minimaal 50.000 kWh elektriciteit én 100.000 kWh aardgas of stookolie. Voor meer informatie of aanvragen, kan u nog tot eind 2016 terecht op koala@vlaio.be

In de rubriek ‘Procedure en voorwaarden’ vindt u alle informatie over de toelatingsvoorwaarden.

KOALA staat voor klimaatzorg en –advies voor logies en attracties en is een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Agentschap Innoveren & Ondernemen in samenwerking met het Departement voor Leefmilieu, Natuur en Energie. Het begeleidingstraject wordt gefinancierd door het Vlaams Klimaatfonds en kadert in het Vlaams klimaatbeleidsplan dat onder meer de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen moet beperken.

Carl Watteeuw

"Energie-efficiëntie is niet alleen een ideale manier om de werkingskosten te drukken. Ook is het een belangrijk uithangbord. Want steeds meer mensen zoeken actief naar hotels die milieuzorg hoog in het vaandel dragen.” - Carl Watteeuw, Hotel Marcel - Brugge

 


Documenten

Contact informatie

koala@vlaio.be
UP