Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Internationalisering van clusters

Een belangrijk aspect in het verhogen van de competitiviteit van onze Vlaamse ondernemingen kan een toename van hun exportactiviteiten zijn. Ook makkelijkere toegang tot Europese middelen en het aangaan van internationale partnerschappen kan een grote economische meerwaarde voor hen opleveren. Clusterorganisaties kunnen hun leden in hun internationaliseringsproces ondersteunen.  Van speerpuntclusters wordt dit uitdrukkelijk verwacht. Voor innovatieve bedrijfsnetwerken kan het afhankelijk van de maturiteit, het onderwerp en/of de doelgroep een meerwaarde zijn om hieromtrent activiteiten op te nemen.

De internationaliseringscomponent kan vanuit verschillende invalshoeken benadert worden: enerzijds via de internationalisering van de cluster door samenwerking met buitenlandse clusters en anderzijds via de internationalisering van de clusterleden.

Informatie over onze ondersteuning en deze van onze partners op vlak van internationalisering vind je op onze website onder het luik ‘Europa & internationaal’.


UP