Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Inspirerende cases

 

Hieronder vindt u enkele inspirerende cases van logies en attracties die reeds energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd. Kijk ook zeker eens in de Horeca-brochure van Agentschap Innoveren & Ondernemen, waar u naast een aantal interessante voorbeelden ook enkele tips & tricks vindt om de energie-efficiëntie te verhogen en zelf op een duurzame manier elektriciteit en warmte op te wekken.

Parkhotel – De Panne

Het Parkhotel, voordien een vakantiegebouw van De Post, werd in 2008 overgenomen. De nieuwe uitbaters toverden het om tot een gezellig ‘groen’ familiehotel. Ze investeerden onder andere in een grondige isolatie van het dak en een zonneboiler. Zo evolueren ze stap voor stap naar een laagenergiehotel. De ecologische inspanningen werden al beloond met de Groene Sleutel.

Hotel Bero – Oostende

Wil je echt energie-efficiënt renoveren, dan is het soms beter om van nul te vertrekken. Want dan kun je een laagenergiegebouw plaatsen en het neusje van de zalm inzake energiezuinige installaties plaatsen. Hotel Bero koos voor deze optie bij de vernieuwing van hun oudste gedeelte van het pand. Ze investeerden onder meer in LED-verlichting en bewegingssensoren, een lift met energierecuperatie en een intelligent verwarmingssysteem op basis van warmtepompen. Het resultaat is verbluffend: kamers met een isolatiepeil van K 20 en een energiebesparing van zo’n 40%. 

Seminariezaal – Hotel De Kasteelhoeve - Wange

Toen Philip van Kelst in 2012 e B&B-boerderij ‘Kasteelhoeve’ tot seminarieruimte annex hotel ombouwde, was energie-efficiëntie één van zijn prioriteiten. Naast een grondige isolatie van het gebouw investeerde hij in een stookinstallatie op basis van houtsnippers. De houtsnippers kosten ongeveer 50% minder dan gas, waardoor de extra kosten voor de verbrandingsketel en de opslagsilo voor de houtsnippers op vier jaar tijd zullen terugverdiend zijn. Toch zijn de plannen eerder ecologisch dan economisch geïnspireerd. “Door verbranding breng je immers CO2 in de lucht. Die kan eruit worden gehaald met de bomen die de houtsnippers leveren. Met andere woorden: beide heffen elkaar op, waardoor je CO2-neutraal verwarmt.”

Hotel Marcel – Brugge

Bij de renovatie van Hotel Marcel opteerden de nieuwe eigenaars voor de implementatie van een micro-warmtekrachtkoppeling. Een verstandige keuze want een dergelijke oplossing is ideaal voor omgevingen met een continue elektriciteits- en warmtevraag. Het systeem levert immers beide, en dit op een erg kostenefficiënte manier. Gevolg? Een besparing van ongeveer 25% op het totale energieverbruik.

Sandton Grand Hotel Reylof – Gent

Dat energie-efficiëntie een belangrijk uithangbord kan zijn, beginnen ook investeerders in te zien. Het pand dat Sandton Grand Hotel Reylof in Gent huurt, is hiervan het sprekende voorbeeld. Want de bouwheer besloot om zelf in het summum van energiezuinige ingrepen te investeren. Toch rust het hotel niet op zijn lauweren. Een energieverantwoordelijke is er dagelijks bezig met het meten, controleren en optimaliseren van de systemen. Hierdoor kunnen ze snel en gericht ingrijpen op de energiekosten.


UP