Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Getuigenis overnemer

Kim Brouwers: Het is niet zoals een appel gaan kopen in een winkel, het gaat over veel centen, over iets dat bij de twee overlaters, dus bij Luc … en Luc Vydt heel gevoelig lag. Het bureau is iets wat zij hebben opgericht en dat wij nu moeten verder zetten, en daardoor was dat financiële aspect soms vrij ongelukkig.
Maar we zijn tot een heel goede beslissing, een heel goede consensus gekomen, waar beide partijen blij mee waren, dus in die optiek is dat een goed einde, een “goede overname” geweest.
 

Voice-over: Toen Karolien van Haute en Kim Brouwers de vraag kregen om het architectebureau waar ze werkten over te nemen, hebben ze even getwijfeld.

Karolien van Haute: Omdat we al een hele tijd aan samenwerkten, hadden we ook niet het gevoel, dit is hier een beslissing die van vandaag op morgen hoeft genomen te worden. Op het moment waarop ze de vraag stelden:  “wil je in het bureau komen?”,  zet je dat wel aan het denken. Oké, je groeit daar eigenlijk naartoe, tot als ze dan effectief de vraag stellen: “neem je het bureau over?” Dat zat voor ons goed, wij hadden zoiets van:  “dat is het, we zouden niet weten op welke manier we anders hadden willen samenwerken”.  Het ging dus eigenlijk geleidelijk aan, maar over de vraag en de uiteindelijke beslissing hebben we wel een achttal maanden gedaan.

Kim: Als je zegt, ik begin op mijn eigen, dan begin je alleen, solo, en moet je heel dat proces doorgaan.  Alles opbouwen,  referenties opbouwen,…  Maar  nu heb je dat allemaal en kan je daar gewoon op verder bouwen, terug verbeteren enzovoort. Dat was voor ons zeker een goede basis, en heeft onze beslissing zeker beïnvloed.

Voice-over: Voor een overname kan doorgaan moet er natuurlijk  een akkoord zijn over de prijs. Geen natte vingerwerk, wel een nauwkeurige berekening en een kwestie van vraag en aanbod.

Kim: De overlaters hadden een bepaalde prijs in hun hoofd. Die is in eerste instantie voorgelegd, en dan hadden wij zoiets van: ‘oei dat lijkt mij wel heel hoog’, of: ’ hoe is dat te verantwoorden?’ Dan is er een onderzoek geweest door een accountant van de overlaters en hebben wij gezegd, we moeten een tegen voorstel hebben.  Dus wij hebben ook een accountant, een extern bureau, aangesteld om een controle te doen. Er is een due diligence onderzoek gebeurt, om te weten wat  echt de waarde van het bureau was en dan heb je dus naast de effectieve waarde, boekhoudkundig nog lopende projecten, facturen die nog niet betaald zijn, en ook nog de goodwill die je overneemt, omdat je een bureau overneemt met een mooi aantal referenties waar je in de toekomst op kan teren.

Karolien: Je hebt de initiële zaakvoerders die bepaalde aspecten willen bekomen en wij hebben van onze kant ook een aantal aspecten vanwaar we zeggen: “oké, wij staan hiervoor, en op dat moment stonden we niet echt in een lijn recht tegenover mekaar, maar toch had ieder zijn eigen visie daaromtrent en om dan vlot te blijven samenwerken voor het bureau, was niet zo evident, maar daar zijn we ‘door gesparteld’.

Voice-over: Wie advies nodig heeft bij het overnemen van een zaak kan terecht bij een overnamecoach van Unizo.

Bekijk het filmpje


UP