Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Getuigenis overdrager

Luc Vydt: Ik hoop nog te kunnen blijven verder werken tot mijn zeventigste of misschien zelfs nog langer, maar dan niet als zaakvoerder. Ik wilde de zorgen die je als zaakvoerder meedraagt niet meer hebben na mijn zestigste.

Voice-over: Er zijn heel wat redenen denkbaar om een zaak over te dragen, maar in alle gevallen is het belangrijk om op tijd ermee te beginnen. Luc Vydt, die tot voor kort een architectenbureau leidde, liet voor zijn bedrijfsoverdracht niets aan het toeval over.

Luc: Je wilt je vennootschap liever niet openbaar te koop stellen omdat dat naar je klanten toe zeer slecht overkomt. Dus is de overname in alle stilte moeten gebeuren, en dat vraagt tijd. Je krijgt verschillende, mogelijke overnemers over de vloer, die niet voldoen aan wat jij eigenlijk wenst van de overnemers. Het zoeken naar mogelijke overnemers, heeft een goede drie à vier jaar geduurd. Na een jaar of vier hebben we dan potentiële overnemers gevonden die voldeden aan wat wij ervan verwachten. Daarna heeft het nog een klein jaar geduurd voordat alles in orde was.

Voice-over: Eens de overnemers gevonden zijn moet je natuurlijk een heleboel afspraken maken bijvoorbeeld over de prijs of over het overdragen van de beslissingsmacht.

Luc: In januari hadden we het principieel akkoord van de drie overnemers. We willen het doen, op voorwaarde dat alles in orde is. In september is het contract getekend. Op de dag dat het contract getekend werd, zijn de overlaters van hun zaakvoerder schap ontheven en werden de nieuwe eigenaars de zaakvoerders, dat was van vandaag op morgen. We zaten aan tafel;  ”en vanaf nu zijn jullie de zaakvoerders, en hebben wij niets meer te zeggen, jullie hebben nu alles te zeggen”.
Een waardebepaling is altijd een zeer moeilijk en delicaat punt, de waarde van een vennootschap is niet wat de overnemer ervoor wenst te krijgen; nee, dat is wat de overnemer ervoor wil betalen, en dat ligt dikwijls ver uit elkaar.

Die vijf maand waarin je onderhandeld,  is een zware periode omdat je dat buiten je werk moet doen, je werk moet voortgaan, en dat moet je er nog bij doen. Het is een zware periode maar ze is noodzakelijk om te maken dat de overname goed verloopt.

Voice-over: Wie advies nodig heeft bij het overlaten van zijn zaak kan terecht bij de overnamecoach van Unizo.

Bekijk de film


UP