Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

ESCO4Oost-Vlaanderen

De energiekost en de nood om met energie zo zuinig mogelijk om te gaan, is vandaag een belangrijk zorgpunt in de bedrijfsvoering van elk bedrijf. De optimalisatie hiervan is geen sinecure en is vaak specialistenwerk. ESCO’s (energy service companies) die energiediensten en energiefinanciering leveren aan bedrijven hebben in Vlaanderen dan ook een enorm potentieel.

Op het eerste gezicht lijkt de ESCO-methodiek van “gratis energiebesparing” zeer interessant voor kmo’s. Toch vindt dit vandaag niet of nauwelijks ingang. Het project ESCO4Oost-Vlaanderen brengt hierin verandering door zich te richten op bedrijventerreinen (economische concentratiezone), én een vereenvoudigde ESCO-aanpak (kort) op maat van kmo’s.

Korte beslissingsprocessen

Door een terreingebaseerde aanpak kan de succesratio voor het afsluiten van energieprestatiecontracten (EPC’s) worden verhoogd. In dit project worden m.a.w. innovaties op vlak van technologie, energiebesparing en financiering gekoppeld aan innovaties op het vlak van samenwerken en ondernemen. Tools worden ontwikkeld die het informatie-, wervings-, besluitvormings- en onderhandelingsproces op groepsniveau kunnen vorm geven en vooruit kunnen helpen.

Voor kmo’s is het belangrijk dat nieuwe concepten (zoals derdepartij financieringsconstructies) duidelijk zijn, dat contracten overzichtelijk worden gehouden en dat beslissingsprocessen en communicatielijnen kort zijn. Begeleiding in dit ganse proces is onontbeerlijk.

EPC-facilitatoren

Daarom schenken we bijzondere aandacht aan de rol van “EPC-facilitatoren” die een belangrijke rol kunnen spelen in het tot stand komen en versnellen van concrete energiediensten in het algemeen en energieprestatiecontracten in het bijzonder. Er zal gewerkt worden in de Haven van Gent, in bedrijfsverzamelgebouwen en op twee andere terreinen in Oost-Vlaanderen. Op die manier wordt een interessante mix verkregen van bedrijven, activiteiten en bedrijfspanden en dus ook van energiebesparingskansen en -maatregelen.

Contact

ESCO4Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen
Tom Dewettinck: 09 267 86 42
Website: project.esco4oost-vlaanderen.be


UP