Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Eco-efficiëntie: meer doen met minder! Wat biedt de eco-efficiëntiescan?

Wat is eco-efficiëntie?

Advertentie EE scanEco-efficiëntie is een bepaalde vorm van milieuzorg en slaat kort gezegd op 'het creëren van meer economische waarde met minder milieu-impact' of 'meer doen met minder'. Het gaat dus om het produceren van goederen en diensten met een lager verbruik aan grond- en hulpstoffen waardoor de kosten dalen en het bedrijf meer competitief wordt.

Eco-efficiëntie-strategieën zoeken dus naar een maximalisatie van de economische waarde van een product en tegelijkertijd een zo groot mogelijke reductie van de negatieve milieu-impact. Eco-efficiëntie combineert dus economische en ecologische winst.
De maatregelen situeren zich vaak op het vlak van de productieprocessen (afval, water, energie, …), maar even goed op het vlak van het productontwerp en/of het bijsturen van de markt en keten waarin het bedrijf zich bevindt.

Waarom eco-efficiëntie toepassen?

De belangrijkste voordelen van eco-efficiënt(er) werken zijn:

  • Economische voordelen door efficiëntere productie (minder afval, minder verlies)
  • Daling van de milieubelasting
  • Positief bedrijfsimago
  • Efficiëntie en kwaliteitsverbetering
  • Verbeterde arbeidsomstandigheden

Zelf aan de slag met eco-efficiëntie!

De online eco-efficiëntiescan is een webapplicatie die u algemene opportuniteiten aanreikt om de eco-efficiëntie van uw bedrijf te verhogen. De tool bevat momenteel reeds heel wat informatie die voor de meeste bedrijven van toepassing kan zijn.

Op eenvoudige en snelle wijze kunt u alle onderwerpen overlopen die voor uw bedrijf relevant zijn en kunt u aanduiden over welke thema’s en bijhorende algemene verbetermaatregelen u meer informatie wenst. De informatie wordt aan de hand van een kort rapport overgemaakt.

U vindt de zelfscan op de website van OVAM.


UP